Nidaros - Norges huvudstad
Uppdaterad den 14 maj, 2008
Tillbaka

ur Läsebok för grundskolan år 1899
Domen i Nidaros
et norska Nidaros grundades år 997 av den berömde vikingakungen Olav Tryggvasson. Platsen var först endast en köping vid Nidarnäset,
sedan kallad Nidaros och fick först någon gång efter medeltiden namnet Trondheim. Arbetet på katedralen höll man på med i ca 450 år innan den såg ut som den gör idag, och var under flera århundraden Nordens största katedral. Genom tiden har den blivit smyckad med en mängd groteska och märkliga figurer.

Domkyrkans högaltare är rest på platsen där traditionen menar att Olav den helige i hemlighet låg begravd i ett år efter slaget i Stiklestad 1030, därefter byggde man ett litet träkapell över hans förmodade grav. Någon gång mellan 1070-1090 revs kapellet för att bli ersatt av den första domkyrkan av sten. Byggherre var kung Olav Kyrre, Olavs brorson, och hantverkarna tros ha kommit från England.

År 1182-83 lät Sverre Sigurdson uppföra borgen Zion eller Sverres borg till försvar för staden, belägen uppe på en höjd med en ringmur runtom och ett utskjutande porttorn. Borgen revs redan år 1263 av kung Håkon Håkonsson då han ville ha stenen till en utbyggnad av domen.