Hudene
Uppdaterad den 14 maj, 2008
Tillbaka


Tre bautastenar på Getakroken alldeles invid
den gamla kyrkan - Odens flisor...

te i en hage i Hudene någon halvmil sydost om Herrljunga står
sedan närmare 2000 år tillbaka tre stora, stolta bautastenar tätt

tillsammans. Platsen som då användes som gravfält ligger vackert beläget alldeles invid den forna kyrkan, förstörd i mitten av 1800-talet.
En intilliggande mindre kulle kallas för Ljusnarekullen, av tradition för att man sett ett ljus brinna där, och är en stor gravhög från ungefär samma tid, extra märklig för att den är omgiven av en fyrkant av stora stenar. Någonstans har man säkert också offrat åt de gudar som man tillbad, asarna.

Borta på Ekeberget finns en rest sten, vid torpet Bola står två resta stenar och uppe på Skaraberget och Hyberget finns bronsåldersrösen.
På andra sidan vägen från den gamla kyrkan räknat finns en kulle med ett femtiotal gravkullar som säges vara från vikingatiden, dvs sen järnålder.

Se även Odens flisor i Jällby och Genneved där det på båda platserna står tre stora bautastenar resta invid varandra. Det är inte utan att man funderar över varför...

 

Tillbaka

Hudene kyrka


Hudene gamla kyrka, tecknad på 1930-talet av Maja Karlsson
efter några av di gamles minnesbilder


Hudene är lite mer exakt beläget mellan Herrljunga och Hov och gravfältet ovan ligger invid korsningen för vägarna som härifrån bär till Jällby och Södra Björke.
Även den gamla kyrkan stod vid denna korsning, och inne på ödekyrkogården står idag tre mindre, resta stenar.Tre stenar som står i ett hörn av den gamla kyrkogården

 

Tillbaka

Viktig väg

Enligt experten på gamla ridvägar i Västergötland, Karl J Gustafsson, gick den viktiga vägen från Varberg via Borås, Ljung och upp till Varnhem genom Hudene, och Linnar Linnarsson menar att man under mycket torra somrar fordom från Stenunga kunde ta sig ridande på grusbottnen i bäcken från Finna mosse ända upp till Larv. Vägen till Varnhem var huvudvägen i Gudhems bo, enligt hävd liktydigt med Eriksättens bo.

 

Läs lite om Megalitkulturens gravskick

 

 

Tillbaka

Hudenes store son - Gustaf Ewald


Gustaf Ewald föddes år 1884 på gården Grimstorp i Hudene. Som nittonåring köpte han sin första kamera och började resa runt i bygden och ta bilder. År 1913 köpte han ett hus i Herrljunga och blev ateljéfotograf, men redan efter två år slutade han med detta eftersom han erbjöds ett arbete som chefsredaktör för Elfsborgs Nyheter i Alingsås.
Han fortsatte dock med sitt fotograferande, och på sina strövtåg kom han att ta sig runt i hela Västergötland för att dokumentera sitt älskade landskap. Tack vare bilen som "rusade fram med 45 km hastighet" kom även de mer avlägsna delarna av landskapet att få besök.

Mest kända av allt han skrev är de tre böckerna Västergötland i bilder (1926), Västergötlands kyrkor i ord och bild (1929) och Västergötland i ord och bild (1930). Enligt Gustaf själv tog boken om kyrkorna sju år att sammanställa.

På sidan Västergötland i ord och bild kan man läsa ett utdrag ur hans bok med samma namn.

 

Källor:
Mera om runstenar och ridvägar i Västergötland av Karl J Gustafsson
Gustaf Ewalds skrifter 1908-1973 av Brunnegård, Brunnegård, Sandberg