Almnäs
Uppdaterad den 14 maj, 2008
Tillbaka


Almnäs sett från norr

odset Almnäs är beläget på Vätterns västra strand, någon halvmil söder om Hjo. Enligt ortstraditionen ägdes Almnäs från 1100-talet
och framåt av klostret i Alvastra på andra sidan Vättern. Munkarna skall ha använt egendomen som en utgård och kom bland annat att anlägga ett antal dammar för odling av ädelfisk, ännu på 1940-talet fanns det karp kvar i de så kallade munkdammarna.

Tillbaka

Över vättern har Alvastramunkarna ofta seglat mellan klostret i Östergötland och Almnäs i Västergötland, möjligen via Hjo som var den västra hamnen för de flesta av färderna över till Alvastra klosters hamn på andra sidan Vättern - Hästholmen. Men säkert har man också fått bita ihop och vandrat över isen i sina fotsida klädnader.

I bottenvåningen till Almnäs finns fortfarande delar av de gamla kryssvalven bevarade. Vem som uppfört dessa är oklart, men troligen en tidigare ägare som för sin själs frälsning lät det nya cisterciencerklostret på andra sidan sjön få överta gården.

 

Tillbaka

Cajsa Warg

Under i vart fall några år på 1740-talet kan man tänka sig att man åt en hel del god mat på Almnäs, för då lär den så berömda Cajsa Warg ha varit anställd i köket, och det var troligen här som hon ställde samman sina recept till en kokbok. Där står dock inte att "Man tager vad man haver" utan istället "Man tager, om man så hava".
Det berättas att dåvarande ägaren greve Wolter Reinhold aldrig hade färre än tolv rätter på sitt middagsbord...