Gravfältet Jättahögen
Uppdaterad den 7 juni, 2008
Tillbaka


Några av gravhögarna i Värö

trax söder om Värö kyrka ligger gravfältet Jättahögen, i norra Halland som man tror är vad Jordanes menade hette fervir.

Gravfältet som är 290 x 70 m stort och idag ligger 15-20 m.ö.h. ovanför Kattegatts yta finns fyra högar, tio till tretton runda stensättningar och tolv resta stenar. En uppgift (Bexell) talar om att här funnits 29 stenar. Gravarna tros ha tillkommit under brons- och fram in i järnåldern.

Tillbaka


Tre av återstående tolv resta stenar på gravfältet. I fjärran Värö bruk ute vid Klosterfjorden.

Ett par km norrut har man funnit en spiralten av guld - se den här, och två mil norrut ligger gravfältet i Fjärås.

 

 

Tillbaka

Viskan och Viskastigen

Viskan rinner upp i sjön Tolken väster om Ulricehamn. Efter en 14 mil lång resa rinner den ut strax söder om gravfältet i Värö och norr om Klosterfjorden vid Åskloster på den halländska kusten. Ås kloster var ett munkkloster tillhörigt Cistercienserorden, anlagt år 1194 av munkar från det år 1161 grundade Sorø kloster på Själland - se kartan över Danmark.

Viskastigen var en av de vägar som från Danmark ledde in i Västergötland där borgarna Kinnaborg (?), Berghemsborgen och senare Öresten låg och vaktade. Vid Fristad kommer Viskan flytande österifrån där den passerat strax söder om Härna och Hökerum där borgarna Vädersholm och Fagranäs låg i den södra delen av sjön Mogden. Från Hökerum är det sedan endast tre km till sjön Tolken där Viskan påbörjar sin färd, och i vilken slottet Sundholmen låg beläget. Från Hökerum var det endast en knapp mil till slottet i Vist i Ätradalen.


Viskan där den flyter ut i sjön Mogden vid Vädersholm som anas borta till vänster

 

Karta


Källor:
FMIS
Skylt på platsen